Nybygget i havna i Kristiansund ble satt opp på kun et halvt år. Totalentreprenør Strand & Stubø hadde kort tidsfrist på prosjektet og tok i bruk elementer for å få en mest mulig effektiv byggeprosess.
På pæler halvveis ut i sjøen står det nye bygget på Devoldholmen og glitrer i den lave desembersola. Praktbygget ligger i Vågen i Kristiansund, et område som er i en fase med oppgradering og nyetablering av både private og kommunale aktører. Her har Lerøy Midt etablert et tilvekstsenter for fjernforing av laks.
– Jeg synes det har blitt veldig flott!
Det slår Arnt Helge Honstad fornøyd fast. Han var havnesjef for byggherre Kristiansund og Nordmøre Havn under prosjektperioden, og utviklet byggeprosjektet i tett samarbeid med leietaker Lerøy Midt og Holbø Consulting.
Sentralt i utformingen av bygget har vært tilpassing til miljøet rundt, med innseiling til Kristiansund og bryggene i nærheten. Bygget har fått samme farge og bryggestil som i området rundt.
– Det passer godt inn og ruver ikke for mye i terrenget. Det har vært viktig for meg at det ikke gjør det, forteller Honstad.
Partene ønsket samtidig et moderne bygg med store vinduer og godt lysinnslipp. Nærheten til sjøen har de utnyttet med å bygge ut platting foran og på sidene av bygget. Et marinaanlegg med flytebrygge er også etablert for å kunne ta imot besøk fra sjøveien
– Bygget ligger veldig fint der. Nå kan man ta en kaffe ute på plattingen på sommeren, eller fiske fra verandaen, smiler Honstad.
Bygget har et areal på 900 kvadratmeter fordelt på tre etasjer. I første etasje ligger selve tilvekstsenteret. Her er det satt opp avanserte datasystemer for foring av fisk i merder langs hele langs kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag. Åtte stasjoner, to møterom og et eget rom for tekniske installasjoner er det gjort plass til her.
– Det har blitt som en flygelederkommandostasjon. Her skal personell sitte i 10 timer hver dag, så det må være gode stasjoner for å sitte sånn med tanke på lyd, lys og luft, forklarer Harald Larssen, produksjonssjef i Havbruk, Lerøy Midt AS.
I andre etasje holder administrasjon i Lerøy til. Her ligger det 18 kontorer. Alle med glassvegger inn mot gangen og store vinduer ut mot havna.
– Jeg ser innover vågen i vest og til havna i øst fra kontoret. Det er veldig fint og en god opplevelse med de store vinduene, sier Larssen som selv sitter på et av kontorene her.
Tredje etasje står fortsatt ledig, men Larssen forteller at det jobbes med planer for hva som skal komme der.
Selve byggeprosessen gikk veldig fort. 17. november i fjor overtok Kristiansund og Nordmøre Havn bygget, kun 162 arbeidsdager etter igangsettelse. For Lerøy Midt var det viktig at bygget kom raskt på plass, og i regi av totalentreprenør Strand & Stubø gikk det både hurtig og knirkefritt.
– Mye skulle klaffe, men fremoverlent byggherre, god prosjektering og ingen store hindringer gjorde at alt gikk som en drøm, sier prosjektleder i Strand & Stubø Entreprenør, Øystein Slatlem.
Tidsperspektivet og at det var en stor ordre gjorde at entreprenørbedriften tidlig bestemte seg for å bruke elementer på dette prosjektet. Valget falt på LSE Byggesystemer som leverandør.
– Med kort byggetid var det avgjørende med høy grad av ferdigstillelse på elementene, sier Slatlem og viser til at det hadde LSE Byggesystemer.
Elementene kom med ferdig innsatte vinduer, ferdig isolert og plastet på innsiden. Alt tegnet inn av konstruktør Stian Abrahamsen med detaljer i IFC-fil, slik at de kunne se bygget ferdig først.
– Vi hadde tre ark med tegninger og alt klaffet, sier Slatlem.
Entreprenørbedriften har brukt elementer fra LSE Byggeystemer på boligprosjekter tidligere og Slatlem forteller at det var gøy å se at det var samme kvalitet på leveransen til industribygget som eneboligstandarden. Han er ikke i tvil om samarbeidet med elementprodusenten.
– Vi kommer til å bruke de igjen.
Markedssjef for LSE Byggesystemer, avdeling Meldal, André Bakken, forteller at dette var et spennende prosjekt å være med på. Bedriften produserte ytterveggselementer med stående kledning i Møre Royal fra Talgø og fasadeplater. Alle med komplett grensesnitt. De lengste elementene var 12,5 meter, med en bredde på tre meter.
– Det er de lengste elementene fabrikken på Meldal har produsert, forteller Bakken.
Første elementleveranse var onsdag 19. juni og siste var lørdag tre dager etter. Produksjonsleder Gjermund Sørløkk forteller at det var hektiske dager for å komme i mål.
– Siste element ble produsert natt til lørdag og levert på byggeplassen morgen etter. Det var en enorm innstas fra Stian som tegnet og fulgte opp tett underveis til de som jobbet i produksjonen, roser produksjonslederen og legger til at det hele gikk veldig bra.
På byggeplassen monterte Strand & Stubø Entreprenør selv elementene, etter gjennomgang med André Bakken i LSE Byggesystemer. Elementene ble løftet på plass med tårnkran, og i hver etasje stod tømrere og monterte. Store elementer til tross, monteringen gikk raskt unna.
– Alt gikk kjempegreit. Det var lette løsninger og gikk fort å montere, sier Øystein Slatlem og viser til god oppfølging fra Bakken og Sørløkk under hele prosessen.
Også Arnt Helge Honstad som fulgte opp prosjektet tett i Kristiansund og Nordmøre Havn, viser til en god byggeprosess med alle involverte.
– Bygget ble satt opp med rekordfart på 162 dager, og det gikk kjempebra. Jeg har vært imponert over Strand & Stubø som samarbeidspartner, og har vært veldig fornøyd med alle underleverandører.
Resultatet har han heller ikke noe å utsette på.
– Jeg er virkelig fornøyd med at det har blitt slik vi hadde tenkt, sier Honstad.
Inne på kontoret på Devoldholmen kan Larssen i Lerøy Midt forteller at de har fått mange tilbakemeldinger fra folk som synes bygget er fint. Bedriften var ferdig med innflyttingen i januar og har fått prøvd ut bygget i snart et år. Larssen gir tommelen opp i sin evaluering.
– Det fungerer godt og folk trives.